top of page

Om Bakfickan IOGT-Medmänniska

Bakfickan startade i september 2003. Initiativtagare var Lars-Eric Åhlén, ”Larsan” kallad, som skapade IOGT-MEDMÄNNISKA i en lokal i det gamla IOGT-ägda trähusets gårdshus, Bakfickan.

 

Varför IOGT-MEDMÄNNISKA?

Jo, syftet med Bakfickan var att stödja alla med alkohol- och andra drogproblem.

Bakfickan har idag utvecklats till en samlingsplats för Umeås mest utsatta från 18 år och uppåt, inte bara de med missbruksproblem utan också de som inte har så god ekonomi. De som kommer till Bakfickan är frukost-/lunchgäster, men vill också ha den sociala gemenskap, en stunds avkopplande snack, Bakfickan erbjuder.

Förutom de dagliga frukost- och lunchserveringarna celebrerar Bakfickan de stora högtiderna med Julbord hela Julhelgen, Nyårssupé, Påskmiddag och midsommarfirande. Höll på att glömma, Surströmmingspremiären i augusti.

 

Men Bakfickan är inte bara mat och prat, kamratskap för de som behöver det bäst, utan också övriga aktiviteter som syftar till att öka förståelsen i hela samhället för de som inte har ”normal” social trygghet:

Föreläsningar med jämna mellanrum i Umeås grundskolor och gymnasier.

Företagsanpassade föreläsningar för mellan- och högre chefer, fackliga ledare för att ge kunskap om hur tecknen på ett begynnande drogberoende ser ut och hur de ska kunna hjälpa.

 

”Bemötande och kommunikation”, en årligen återkommande tvåtimmarsföreläsning för studenterna vid Polishögskolan.

 

Bakfickan samarbetar också med Kriminalvårdens frivård och tar emot personer som är dömda till samhällstjänst.

 

Naturutflykter med bär- och svampplockning anordnas varje sensommar och höst, liksom spontana fisketurer och grillfester.

 

Bakfickan driver också en speciell sommaranläggning i natursköna Tavelsjöns sydöstra strand. Prisvärt sommarcafé och stuguthyrning. Mycket populärt besöksmål.

 

Enda kravet Bakfickan ställer på aktivitetsdeltagarna är absolut nykter- och drogfrihet.

bottom of page