Minnesklipp vi minns från VK & VF (2005-2020)
Måndag 12 september 2005

Lars-Eric Åhlén med sin älskade kamrat "Troja"
Lars-Erik "Larsan" Åhlén är nyss hemkommen från en båtresa till Tallinn. När VK kommer på besök klockan 08.00 sitter han på redan på Bakfickans terass och tar ett morgonfika med kaffor och mackor.
Hunden Troja, en blandning av Schäfer och Doberman hälsar välkommen när VK tittar in på Bakfickan. Men det är Larsan som jag bestämt träff med. I morgon tisdag kan han skryta med att ha uppfyllt 60 år.
Lars-Eric Åhlén föddes i Borås, växte upp med två bröder födda 1948 och 1952. När han var två år flyttade familjen till Luleå, vidare till Stockholm för att 1956 stanna i Umeå på Teg.
Han började sin yrkesverksamma banan genom att gå till sjöss. Det blev inga långvariga resor, bara inom Europa. Efter militärtjänsten på Ing3 i Boden fick han arbete på Volvo Umeverken.
Under tiden hade han också träffat sin första fru som han var gift med i fem år. Tillsammans fick dom två barn, en flicka och en pojke. Med sin andra hustru fick han yttligare tre pojkar.
Familjen flyttade till Hörnsjö 1979 men när äktenskapet sprack flyttade han till Röbäck, där han fortfarande bor. De senaste 15 åren har han arbetat som lastbilsreparatör.
Hösten 2003 öppnades Bakfickan i IOGT:s regi. De ligger i samma hus som Kafé Björksta och har öppet måndagar, onsdagar och fredagar mellan kl 08.00-10.00.
- Från början hade vi bara öppet måndagar men förra året utökades med onsdagar och sedan augusti i år har vi öppet även på fredagar. Förra året (2004) hade vi 1500 besökare. Tanken och den stora visionen är att kunna ha öppet hela veckan säger Lars-Eric Åhlén
Under tiden berättar Larsan om sitt liv och arbetet med Bakfickan, droppar det då och då in män som är sugna på en fika.
Vi finns här som kamratstöd och bjuder på fika och en pratstund. Ingenting är märkvärdigt.
Svampplockningen och fiske är mina största intressen. Men delar dem med fotboll och ishockey
- Jag har nämningen en son spelar fotboll och en son som spelar ishockey.
På tisdag firar han födelsedagen med släkten och på fredag bjuder han in hela vänskapskretsen på buffé ute på Tullgården i Ratan.
- Det är väl enda matstället i Västerbotten, värt att besöka.
Avslutar Lars-Eric "Larsan" Åhlén och ser fram emot en tur till svamskogen under dagen
Foto:Margrith Norman
(Västebotten Kuriren)
Måndag 31 Maj 2005

Tommy Berglund och Lars-Eric Åhlén samspråkar

Fakta om Röda Villan
Röda Villan var en öppen verksamhet inom socialtjänsten och de sista åren hade verksamheten 150-200 personer i sin besöksskara.
Besökarna var allt från arbetslösa, sjukpensionärer, personer med psykiska sjukdomar eller missbrukarproblem.
Verksamheten startade i början av 1980-talet i källaren på Hotell Margareta. 1991 flyttade verksamheten till ett hus på Norrlandsgatan.
Mars 2000 beslutade Umeå Kommun att lägga ner verksamheten på grund av socialtjänstens ekonomiska problem.
Över 1000 umebor skrev på protestslistor men beslutet ändrades inte och besparingen blev runt 800 000 kronor. Senare samma år revs huset för att ge plats för Norrlandsoperan.
På Bakfickan erbjuds värme och medmänsklighet
På Bakfickan väntar gratis fika och en pratstund för den som vill. Inga pekpinnar, bara ett varmt välkommande. Initiativtagaren Lars-Eric Åhlén har varit fri från sitt missbruk i flera år och han vill stötta andra att göra samma resa. - Det finns inga hoplösa fall.
Temeperaturen börjar närma sig noll och ett iskallt regn ser ut att snart förvandlas till snö så Bakfickan i Umeå har haft många besökare på morgonen.
Trots kylan sitter Lars-Eric Åhlén, eller Larsan som han kallas, ute på verandan och välkomnar besökarna. Inomhus väntar gratis kaffe och mackor och fem personer sitter och värmer sig över sina koppar. På verandan passar någon på att ta sig en cigarett.
Alla är välkomna och vi har väl en 60-70 personer som kommer regelbundet. Förra året hade vi 1500 besökare, men vi har aldrig haft problem med att någon dyker upp och är berusade. Även som missbrukare har man sin heder, säger Larsan.
Tommy Berglund håller med, han är en av dom vill vill visa att det finns en väg bort från missbruket. Den är både jobbig och krokig
Lars-Eric Åhlén är engagerad i IOGT-NTO och Bakfickan drivs av rörelsens kamratstöjare. Liknande verksamhet finns på andra håll i landet och det var så Lars-Eric Åhlén fick idén.
Han började med öppet en dag i veckan och gick själv ut på stan och letade upp fikagästerna. Men ryktet spred sig snabbt och i dag känner de flesta till att det bjuds på fika varje måndag, onsdag och fredag morgon. Måket är att hålla öppet varje dag och kanske utveckla verksamheten ännu mera.
- Folk frågar i bland vad det här ger mig och jag brukar svara; ännu en nykter dag. Jag har nått måletmen hitkommer folk som ännu startat sin resa eller bara kommit en bit på vägen, Att träffa någon som talar samma språk tror jag är bra. Att se att det går, säger Lars-Eric Åhlén.
Själv orkar han helt enkelt inte fortsätta dricka
och han minns år, dag och exakt klockslag när
han drack alkohol för sista gången, det var en
ny födelsedag. Det är länge sedan men Lars-Eric tar inget för givet och dömer ingen. Han vet
hur det känns att möta fördömande
blickar och förakt.
Bakfickan ska vara befriat från pekpinnar. Här bjuds värme, lite mat, en telefon för den som
behöver ringa och en pratstund om man känner för det. Det finns ingen som ser ner så mycket på sig själv som en missbrukare, säger Lars-Eric och många gånger kan det vara lättare att sitta kvar på stan än att prata om hur dåligt man mår.
Det finns inga hopplösa fall, men det måste göras tillräckligt ont innan man kan bryta. Det är svårt att be om hjälp, man klarar inte det själv. Men det finns lite hjälp att få i samhället idag. Du hamnar bara i utredningaroch byråkrati, det hjälper ingen.
Klockan börjar närma sig stängningar och många av gästerna har traskat vidare i Regnet. En av besökarna har bytt Bakfickans värme mot en busskur på Vasaplan. Han gillar människosynen på Bakfickan. Stämningen påminner om nedlagda Röda Villan. Sedan fubbs det ju inte så många ställen att välja på.
- Det läggs bara ner hela tiden. Det finns inga pengar säger man men visst finns det pengar. Det handlar bara om vad man vill lägga dem på. Och det är inte på oss säger mannen.
Text: Kristina Waldenborg (Västerbotten Kuriren)
Foto: Per Landfors (Vösterbotten Kuriren)
Måndag 6 Januari 2006

Jan Granberg & Leif Stenberg

Jan Granberg träffar gärna sina gamla bekanta
En dag med Jan Granberg
och Leif Stenberg
Efter 10 års missbruk försöker hitta tillbaka
i livet. Den 8 november 1994 brakade helvetet
lös på allvar för Jan Granberg. Det var då
som den högra armen fastnade i ett transportband till en gruskross i Strängnäs
ett par mil utanför Umeå.
Efter det började jag dricka riktigt mycket
för att döva smärtan. Jag har fantomsmärtor
hela tiden säger Jan Granberg. Nu ser det
ändå ljusare ut än på länge.
Jan Granberg har kryssat runt länge
på gator och torg. Det gör han fortfarande
men inte lika vingligt. Sedan drygt ett år
tillbaka har han slutat supa och försöker
leva ett vanligt liv.
Det händer att jag tar mig en eller två pilsner.
Jag gillar öl men mer än så blir det inte.
En av dagens viktigaste möte sker idag i ÖG's möteslokaler, det märks att Jan Granberg
är nevös för att inte komma i tid. Men i stället
är det ÖG representanter som vi får vänta på.
En person från Socialtjänsten är också där.
Liksom kontaktpersonen från Beroendepsyk.
Jan har ett ombud med sig för att hålla balsen mot myndigheterna.
Det privata ombudet menar att det finns en risk att man annars pratar över huvudet på Jan
som kan ha svårt att försvara sig.
- Jag mår djäkligt bra just nu, inleder Jan.
Mötet är tufft, men professionellt, avskalat och ärligt. Särskilt med tanke på att det handlar om så pass allvarliga saker.
Kontaktmannen från Beroendepsyk tar fram en diagram som bygger på Jans urinprover som han lämnar kontinuerligt. Det cisar att det finns en intag av cannabis (hasch) som mellan varven stegras. Ombudet menar att man ska vara försiktig att trycka på och kräva saker omkring detta. Särskilt inte hävda att Jan är tvungen att vara helt "ren" fär att få sina starka värktabletter mot fantomsmärtorna.
En annan sak gäller boendet. Jan har haft en så kallad övergångslägenhet som tillhör Socialtjänsten på Berghem.
Några andra hyresgäster har klagat på Jan och han har fått två varningar. Får han yttligare en varning så riskerar han på att åka ut. Nu har han tillfälligt blivit fråntagen sin husnykel för att situationen ska lugna ner sig.
En anledning till stöket är att det har bott en annan missbrukare i hyreshuset, men denna har nu flyttat. Det bästa skulle egentligen vara om man bytte kortkod och inte lät mig få veta den. Kommer portkoden är att Jan ska gå runt i hyreshuset och presentera sig för alla grannar.
På mötet bestäms inget om det, men Jan ska få sin nyckel tillbaka - redan innan helgen
Kryssar man runt i centrum är det svårt att missa Vasaplan. Det är där som Jan fortfarande har kvar sina kompisar och drar sig inte för att söka upp dom. - Jag har en uppgift att stötta dem och de stöttar mig också.
Det är vara synd att de är som de är ibland. Det här livet är inget som passar mig säger Jan. Jag vill göra någoting bättre, drickande skapar ångest som gör att man måste dricka på nytt. Det blir som en ond cirkel.
- Jan är en juste snubbe. Han är den snällaste killen i hela stan, säger polaren Tommy och "bommar" en cigarett av Jan.
Mörkret börjar falla över Umeå. Innan dagen är slut ska Jan bege sig till Beroendepsyk för att lämna urinprov. Han brukar ha svårt för det och dagen innan hade han misslyckats, men den här gången gick det alldeles utmärkt.
-Perfekt! hör vi skötaren och kontaktmannen gojta inne i den spegelövervakande toaletten.
Även om proverna kommer att visa ett postivt resultat för cannabis är ännu en seger vunnen för Jan Granberg.
Text: Hans Forsman (Västerbottens Folkblad)
Bild: Per A. Adsten (Västerbottens Folkblad)
Tisdag 23 Maj 2006

Lars-Eric Åhlén och IOGTs maskot Troja
Droger ingår i
Globaliseringen
Hösten 2005 presenterades en stor undersökning ibland ungdomar Vitnam om bruket av alkohol och droger. WHO och UNICEF deltog i projektet och en av slutsatserna var att missbruket ibland de unga ökar mest. Unga kvinnor dricker inte lika mycket som männen, men många blir narkomaner och dras in i trafficing och prostitution.
Lars-Eric Åhlén, aktiv inom IOGT-NTO i Umeå, kan bekräfta den här bilden efter sin resa tillsammans med 36 andra svenska IOGT-NTO-are som belönas med en studieresa till Vietnam.
Som en del i mötesserien "Meningen med livet" på Café Björksta berättade "Larsa" i måndags om hur hur Vietnam äntligen börja inse problemets omfattning. Någon effektiv vård är det inte., men det försöker IOGT-NTO ändra på.
När polisen påträffar en drogad Vietnames registreras personen och nästa steg blir placeringen på någon av de 86 läger som byggts upp.
Man kan bli inblåst bland 6000 andra utan att erbjudning/avgfitning, utan handlingsplan eller uppföljning
- Allt är väl inte bra i Sverige heller, men vi är åtminstone på rätt väg och väldigt långt före Vietnam, säger Lars-Eric Åhlen.
IOGT-NTO bedriver en utbildningsverksamhet i Vietnam och hjälper voetnameserna med att bygga upp en bättre fungerande vård. Det är en del i den allt viktigare internationella verksamheten. Vi svenskar behöver också inse globaliseringens avigsidor.
Den vietnamesiska maffian har skaffat sig en stor drogmarknad i Australien. Vi svenskar att få allt mer narkotika från forna östländer. Men "Larsas" budksap är förstås viktigast: Utan efterfrågan blir det ingen försäljning.
Text: Lars Bodén (Västerbotten Folkblad)
Torsdag 24 Augusti 2006
Lördag 14 Oktober 2006
Torsdag 2 November 2006



Lars-Eric Åhlén och IOGTs maskot Troja
Lars-Eric Åhlén
Ljusmanifestation för narkotikans offer
Mötet planerade höstaktiviteter
IOGT-NTO Medmänniska hade medlemsmöte på Kafé Björksta den 17 Augusti .
- Det var ett bra möte och vi har många planerade aktiviteter under hösten, berättade ordförande Lars-Eric Åhlén.
Mötet inleddesmed en välsmakande murkelsoppa. Murklorna hade plockats av medlemmarna själva under vårens svamputflykter till Bjurholnstrakten.
Närmaste på programmet står kanotpaddling i Säverån den 26 augusti, fiske och svampplockningsutflykter planeras, under slutet av sommaren och hösten. Dessutom planeras föräldravandringar, bland annat under Barnens Daghelgen.
Avslutningsvis åt deltagarna hemlagad blåbärspaj och ordförande Lars-Eric Åhlén tackade för ett bra möte.
Text: Västerbottens Folkblad
Foto: Privat
Grundaren fick
stipendium
Lars-Eric Åhlén ordförande i IOGT-NTO Medmänniska blev belönad med årets Fästa- stipendium under Fästa dagen på Filmstaden i Umeå.
- Jag blev rörd och glad över detta för mig så otroligt fina pris, sa Åhlén.
Lars-Eric Åhlén startade upp Bakfickan på Kafé Björksta för tre år sedan och sedan dess har IOGT-NTOs sociala verksamhet i Umeå växt snabbt.
Temat för Fästa var i år anabola steroider.
- På tre månader förvandlas en vanlig killes personlighet. Unga tjejer som är tillsammans med dom löper en stor risk, poängterade Tommy Mobeg
Text/Bild: Västerbottens Folkblad
Manifestation mot droger
Onsdagens stora ljusmanifestation i Umeå till minnet av alkoholens och narkotikans offer genomfördes av en samlad nykterhetsrörelse.
Lars-Eric Åhlén från IOGT-NTO framhöll i sitt apelltal föräldrarnas ansvar som goda förebilder och att en kärleksfull uppfostran kan rädda unga människor från att hamna i ett drogberoende.
Organiskationen Mobillisering mot narkotika påstod för några veckor sedan att dödsfall på grund av narkotikamissbruk (enligt Folkhälso-institutets siffror) minskat kraftigt i Sverige; från 191 döda år 2000 till 152 döda år 2003
Svensk narkomanvård är inte urusel, men många fler liv skulle kunna räddas med ett mer realistiskt förhållningsätt. Kampen mot alkoholberoende har valt en annan väg. Alkohol går inte att förbjuda, men med rätt prispolitik (höga skatter) har alkoholskadorna i Sverige kunnat hållas på en rimlig nivå. Heroin och andra droger är förbjudna, men förekommer ändå. Den tysta minuten på Rådhustorget i Umeå var en viktig påminnelse om att det finns människor, ungaoch gamlam som behöver stöd, inte moralpredikningar
Text/Foto: Lars Bodén
Västerbottens Folkblad
Lördag 23 December 2006

Ingen ska behöva gå hungriga ifrån IOGT-NTO

Även dom små vill vara med
Onsdag 3 Januari 2007

Patrice Andersson, Lars-Eric Åhlén, och Kjell Thelin
Laddar för alternativ Jul
Förra året kom 60 personer. Iår räknar IOGT-NTO i Umeå med att minst 200 vill vara med och fira en alternativ julafton. Förberedelsernai föreningen lokaler Bakfickan i centrala Umeå är nu i full gång
Alla barn, ungdomar och gamla däremellab är bjudna till ett sedvanligt julfirande. Och ingenting kommer att saknas.
- Vi har nog tänkt på det mesta. Men det vi gör bygger på att andra ockstå ställer upp, säger Larsa Åhlén och Kjell Thelin, två av fölreningens eldstjälar.
Andra i det här sammanhanget är alla handlare som ställt upp och skänkt mat.
- Det känns helt otroligt, våra "sponsorer" har varit otroligt givmilda, säger Larsa Åhlén.
Även för barnen
Och föreningen har också tänkt på barnen. Det blir både julklappsutdelning och dans runt granen. Och ingen ska behöva sakna Kalle Anka på TV.
Förra året var det premiär för IOGT-NTO:s alternativa julfirande. Då blev det också tydligare för föreningen hur många ensamma och bostadslösa som finns i Umeå.
- Behovet av att ha någonstans att ta vägen på julafton är stort.Alla har hellre inte råd en en traditionsenlig jul, säger Kjell Thelin.
Bilskjuts
Föreningen har i år hyrt in en bil. De som inte
har möjlighet att ta sig hem efter julfirande
hos IOGT-NTO, kommer att få skjuts hem.
Och för att allt ska klaffa under julafton
och de övriga helgdagarna, då föreningen
håller öppet, ställer 20-tal
medlemmar frivilligt upp och hjälper till.
- Vår verksamhet bygger på medmänsklighet
och vi har aldrig haft några problem att få medlemmarna att ställa upp när det behövs,
säger Lars-Eric Åhlén.
Populär Julbordsplundring
på Nyårsdagen
IOGT-NTO och Junis Umeå avslutade helg-aktiviteterna med julbordsplundring på nyårsdagen.
- Det har varit väldigt positivt, vi har haft minst 50 gäster varje dag vi har haft öppet och det har inte varit några problem, berättade Lars-Eric Åhlén.
I fjol arrangerade IOGT-NTO ett alternativt julfirande på julafton, men i år utökades verksamheten till att omfatta alla tre dagarna. Dessutom bjöd "Bakfickan" på jullunch i Gårdshuset under mellandagarna. Runt 450 besökarehar vi haft under veckan.
- Julen är en svår tid för alla ensamma, därför vill vi erbjuda ett alternativ, förklarar Lars-Eric Åhlén.
Det alternativta julfirande har gjorts möjligt av många givmilda afffärsidkare i Umeå regionen.
Text: Västebottens Kuriren
Foto: Privat
Text/Foto: Bertil Wallin (Västerbottens Kuriren)
Lördag 10 Mars 2007

Gudrun Schyman avtackas av Larsan
Tisdag 10 April 2007

Storfiskaren "Troja" vaktar husses spö
Torsdag 7 Juni 2007

Tomas Bergström, Ari Leinonen, Tatyana Säisä, Kathia Bergström, Kenneth Israelsson, Lars-Eric Åhlen, Kristoffer Javis, Joaki, Grundström och Joel Jarvis
Samtal med Schyman
Gudrun Schyman uppmanade åhörararna på IOGT-NTO Medmänniska:s samtalsmorgon att höja tonläget i debatten om alkoholfrågorna i samhället.
- Det är lätt att se att det finns en konflikt
mellan alkoholindustrins intresse och
samhällets och folkhälsans intresse,
poängterade Gudrun Schyman.
Hon var kritisk till att samhällsdebatten
väljer för de klara sambanden mellan alkoholindustrins propaganda för en livstil
där alkoholen spelar en väsentlig roll
och den ökade alkoholkonsumtionen under
de senaste decenniet.
- Alkoholindustrin introducerar en livstil,
precis som tobaksindustrin gjorde förut, konstaterade hon.
Gudrun Schyman belyste också att alkohol-
producenterna inriktas sig på nya grupper,
unga tjejer och medelårs kvinnor
Lyckat fiskafänge med IOGT-NTO
IOGT-NTO Medmänniska och Junis Umeå samlades på Bakfickan för avfärd till Stöcksjön. Deltagarna fiskade och grillade under
ledningen av Lars-Eric Åhlén.
- Äntligen har jag fått rova att fiska,
utbrister Henry Gou, ny medlem.
Ett tjugotal fiskar fångades av gänget som
njöt av det underbara vädret, som
gjorde det svårt att bryta upp.
- Alla var nöjda och vi beslöt att snart ge Stöcksjöns abborrar en ny chans, sade
Lars-Eric Åhlén
Frivilligarbete vid fysikfesten på Ålidhem
IOGT-NTO Medmänniska var väl
representerat under Fysikgrändsfesten.
-Det var roligt att represntera IOGT-NTO, vi hade flest deltagarebland de ideella föreningar, säger Lars-Eric Åhlén.
Alla frivilliga samlades klockan 21.00 för genomgång med polisen, väktarna samt ungdomsgården, inför vandringarna på festområdet.
Kvällen startade lugnt, men vid 22.30 bevittnades de första ingripande, när en kraftig berusad yngre man behölver hjälp av sjukvårdare.
Detta upprepades vid ett flertal tillfällen. Vid tvåtiden hade antalet besökare börja minska.
- Polisens insatser var mycket bra, de stoppade alla som drack utanför området, säger
Lars-Eric Åhlén.
Text: Västebottens Kuriren
Foto: Kent Hedlundh (Västebottens Kuriren)
Text: Västebottens Kuriren
Foto: Kent Hedlundh (Västebottens Kuriren)
Text: Västebottens Kuriren
Foto: Privat
Måndag 14 Maj 2007



Ölormen slingrade sig genom staden
Text: Elin Olsson & Foto: Curt Dahlgren (Västerbottens Kuriren



IOGT:s ölorm rastades igår längst E4, Vännäsvägen, Rådhusesplanaden och förbi Vasaplan. Willy Pettersso, ormens tjusare, påpekade att det ska hörasoch synas när den kommer, "den är ju enorm". Ormen visar mängden starköl en person som får föra till Sverige enligt EU:s direktiv. 110 liter.
- Däremot får man bara ta in 15 kilo fisk, och 10 liter bensin. Vad ska man säga? Det är samma som det där med bananerna som EU tyckte hade fel krökningsvinkel, säger Willy Pettersson, som spolar all sorts krökar
Tisdag 31 Juli 2007

Willy Petterson är väldigt kritisk mot Umeås Universitetssjukhuset
Kamratsstödjare kritiska mot omhändertagande av berusad
Efter en lång tids supande var mannen så illa däran att IOGT-NTO:s kamratstödjare bestämde sig för att skjutsa den alkoholförgiftade mannen
till akuten på Norrlands Universitetssjukhuset,
Men där fick han beskedet att han skulle få
vänta i över två timmar på hjälp
- När en missbrukare tagit sig ditmåste han
få hjälp på en gång, annars sviker
motivationen, säger Willy Pettersson
Det var i Lördags morse som mannen ringde
till kamratstödjarna för att be om hjälp och
de i sin tur åkte hem till honom och tog honom
till "Bakfickan" på IOGT-NTO där han fick äta frukost.
Men kamratstödjarna bedömde sedan att
mannen var i så dåligt skick att han behövde
akut sjukvård
- Vi om några kan se om en person är alkoholförgiftad och vi skjutar inte någon i onödan, säger Willy Pettersson
Skulle vänta i timmar
Tillnyktringsenheten öppnar inte förrän på eftermiddagarna och därför sökte sig mannen till akutmottagningen, men där fick han beskedet att han inte skulle få träffa en läkare förrän om två och en halv timme.
- Motivationen är en färskvara och det går inte att be en missbrukare som frivilligt tagit sig till sjukhuset för att vänta. Det behöver hjälp på en gång annar så tar den andra kraften över och de åker hem och fortsätter att supa igen, säger Willy Pettersson
Och det var precis vad som hände den alkohol- förgiftade mannen
"Kan ha supit ihjäl sig"
- Han åkte hem och nu har vi inte sett til lhonom sedan dess, det är ingen som öppnar hemma hos honom. Han var i sådant tillstånd att han mycket väl kan ha supit ihjäl sig, säger Willy Pettersson.
Karl-Axel Ängqvist är länschef för akutsjukvården i Västerbotten och han har ingen insyni det aktuella ärendet men han säger att det är upp till personalen i receptionen att prioritera ordningen på de patienter som kommer in på akuten.
- Även in det inte ser ut att vara mycket patienter kan det vara det, akuten har många rum. Det händer ofta att människor blir förvånade över att de inte blir högre prioterade. Men personalen bedömde troligen inte var det högsta angelängna fallet just nu säger Karl-Axel Engqvist.
Text: Madelene Davidsson (Västerbottens Folkblad) Foto: Sven Björklund (Västerbottens Folkblad)
Måndag 24 December 2007



Lars-Eric - En Medmänniska i Julmörkret
Text: Jaija Westberg & Foto: Agne Hörnestig (Västerbottens Folkblad)
I stället för morgonfika vankas det julbord på Bakfickan hela den här veckan.
- Vi har öppet varje dag.
Förra året kom sammanlagt 440 under veckan, säger Lars-Eric Åhlén, ordförande i IOGT-NTO föreningen Medmänniska som driver verksamheten.
Lars-Eric Åhlén var med och startade Bakfickan i september för fyra år sedan (2003). Då hade han själv varit torrlagd från sprit och droger i fem år.
- Jag var missbrukare i 35 år. Det kostade mig två äktenskap och fem barn, säger han.
Lars-Eric fick hjälp via sin arbetsgivareatt komma till ett behandlingshem i Öjebyn som blev starten på ett nytt liv.
- Min nykterhet är obruten. Jag har haft förmånen att slippa återfall, säger han och påpekar att han också kommer att fira 10-års jubileet ivår.
Kamratstöd
Sedan Lars-Eric blivit drogfri sökte han utbildning för att kunna jobba och hjälpa människor med missbruk. I den vevan upptäckte han att det finns olika typer av kramratstödjare verksamhet i andra kommuner i Sverige och bestämde sig att testa en idé i Umeå.
Han öppnade ett kafé med gratis morgonfika för människor som på grund av alkohol, droger, kriminalitet, arbetslöshet, eller långtidssjukskriv-ning hamnat i ett utanförskap.
Bakfickan, som kaféet heter började försiktigt med att ha öppet på måndagar.
-Sedan växte det mycket. Besökarna ville ha fler dagar och 2004 började vi öppet måndag, onsdag och fredag och så har vi lunch på onsdagar.
Sponsorer
Att man kunnat utöka verksamheten beror till stor del på sponsorhjälp från två ICA handlareoch Lövånger bröd. De två första fryse rner matvaror som är nära bestföredatum och som de skänker föreningen, den tredje bidrar med andrasortering av bröd.
Inför julveckan är fryserna dessutom fyllda med matvaror som Lars-Erics kollega Kenneth Israelsson gått runt och tiggt av företagare i stan.
- Det enda vi handla själva är kaffe, sallad, smör och dom grejorna. Våra omkostnader är 6000 kronor i månaden. Det är många som dyker upp till morgonfika, enligt Lars-Eric Åhlén är det sällan under 30 besökare, toppnoteringen ligger på 57.
- På det här åren är det bara en som blivit bortkörd. Många som kommer hit kommer direkt från Ridvägen och behöver kamratstöd. Det är när vi mår som sämst som vi behöver hjälp, säger han.
För Lars-Erics egen del innebär verksamheten ett stöd för ett fortsatt nyktert liv.
. Jag blir ständigt påmind om hur det var. Jag kan inte sitta och drömma om att det var bättre än vad det var.
Årets Eldsjäl
Det är många som han följt till sociala för att de sedan ska få hjälp mot sitt missbruk. Det är inte enbart fiket som ingår föreningen verksamhet. De ordnar också fisketurer, spelar bangolf, paddlar kanot och gummiflotte, grillar och plockar svamp.
- Jag leder själv verksamhet som jag själv tycker är kul. Nu ska vi ha en danskurs och då får någon annan leda den. Som ordförande för föreningen Medmänniska utsågs Lars-Eric Åhlén i början av december till Årets eldsjäl i Umeå.
- Det hade jag inte väntat mig. Jag måste erkänna att då grinade jag. Jag är van att ta emot skäll, men inte beröm.
Pengarna - 5000 kronor går till föreningen.
- Det går direkt in driften. Det täcker nästan en månad, säger Lars-Eric Åhlén.
Torsdag 14 Februari 2008


Bakfickans fika och lunch
är populärt men olagligt
Text Rolf Jakobsson & Foto: Agne Hörnestig(Västerbottens Folkblad)
Lunch och fikaserveringen på Bakfickan i centrala Umeå är populärt. Men också olagligt.
- Det hade vi inte en aning om. Vi handlade i god tro, säger Lars-Eric Åhlén, orförande för
IOGT-NTO Medmänniska.
När det gamla Ordenshuset på Sveagatan
brann i oktober 2006 flyttades delar av serveringen från Café Björksta över till andra lokaler på gårdshusets baksida.
- Vi trodde inte att det var någon skillnad, säger Lars-Eric Åhlén.
Men det är det, enligt Jan Bjuhr, miljöinspektör vid Umeå kommun.
- Bakfickan har ingen registrering för livsmedelsverksamhet , konstaterar han
IOGT-NTO Medmänniska, som stöttar mäniskor som hamnat i utanförskap, serverar smörgåsar och kaffe tre förmiddagar i veckan, samt lunch varje onsdag. Även julbord har förekommit på Bakfickans meny.
I god tro
En stödjande social verksamhet, men icke desto mindre olagligt, enligt kommunen.
- Vi har handlati god tro. Allt är ideellt och gratis.
Det är ju inte så att vi skott oss jälva. på olaglig verksamhet, framhåller Lars-Eric Åhlén.
Rent formellt skulle miljö- och hälsosydds- nämnden kunna lämna in ärendet till åtal. Men det tänker Jan Bjuhr inte göra i första hand, eftersom det finns ömmande skäl.
- Det vore ju värre om en stor restaurang jade hållit på så här. Men om de snabbt kommer in med en ansökan, s¨slille de kunna servera mackor igen på onsdag.
För med Bakfickan lilla och begränsade kök blir det förmodligen bara fråga om enkla smörgåsar och kaffe, enligt Jan Bjuhr.
Lars-Eric Åhlén har redan författat en ansökan om livsmedelverksamhet.
- Vi har sökt för soppa också, men vi är villiga att finna oss i vad de än beslutar. Lars-Eric Åhlén påpekar också att Bakfickan fyller en viktig social funktion.
- Jag är livrädd för ett längre avbrott. Idag hade vi 48 personer på smörgås och kaffe, så det finns ett behov när folk har det som de ar det.
Lars-Eric Åhlén joppas att kunna flytta tillbaka till Café Björksta någon gång under våren
Måndag 3 November 2008



Knarkets offer hedras i Umeå
Text Bertil Wallin & Foto: Abene Asres (Västerbottens Folkblad)
För att hedra narkotikans offer arrangerades en ljusmanifestation över hela landet på lördag , så även i Umeå.
Narkotikamissbruket i Umeå har krypit allt längre ner i åldrarna. Fler lockas pröva på och för många slutar det i ett beroende.
En levnadsundersökning som genomförts i Umeå bland pojkarna i årskurs 9 visar att Umeå ligger över riksgenomsnittet. Även alkoholmissbruket ökar och är som regel inkörsportentill bruk även av narkotika.
- Jag skulle önska att alla vuxna visar det goda omdömet och undervisar sina ungdomar så att det inte går vilse och hamnar i missbruk, sa Ove Persson, från Svensk Socialpolitik Föreningen SSF.
Går att ta sig ur
Willy Pettersson, med mångårigt missbruk bakom sig, vittnade om att det är möjligt att ta sig ut ett tungt missbruk. Bland talarna fanns också Kicki Edström från KRIS, Kriminellas Revansch i samhället.
Minnesgudstjänst
- Det fanns en tid då jag tyckte det var kul att spriga runt på torgeti Umeå och använda droger. Men då trodde jag inte att jag skulle mötas av så mycket elände.
I dag påminns jag om hur många som hade döttpå grund av drogmissbruk. Det är lite känslosamt att stå här idag, sa Kicki Edström innan hon proklamerade för en tyst minut.
Därefter tågade deltagarna i fackeltåget till Korskyrkan, där det hölls en minnesgudstjänst. Arrangemanget var ett samarbete mellan Föräldrar föreningen mot Narkotika, IOGT-NTO, SSF, Blå bandsrörelsen, Öppen Gemenskap,
LP-Kontakten, Umeå, Centerpartiet Umeå, Svenska Kyrkan, Korskyrkan och NBV, Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet
Onsdag 31 devember 2008




Lars-Eric Åhlén Årets Västerbottning 2008
Text Karin Bernspång & Foto: Per Landsfors (Västerbottens Kuriren)
Larsan i mångas hjärta.
Utsedd till Årets Västerbottning för sitt engagemang för missbrukare.
När VK kommer med blommor och berättar att han är vald till Årets Västerbotting 2007 blir det lite känsligt för Lars-Eric Åhlén. Tårarna glänser till i ögonen och har får en klump i halsen.
- Det här är mer än vad jag klarar av. Det är nog häftigt att bli nominerad. Han får en kram av Annika Westman och besökarna på IOG:s lokal Bakfickan applåder
- Härligt Lars!
Han vann omröstningen överlägset. Lars-Eric Åhlén fick mer än dubbelt som många som Titana projektet. På tredje plats kom humorgruppen Klungan.
Larsan som han kallas av alla har följt om- röstningen på vk.se och förundrats över den uppmärksamheten han har väckt.
- Jag började läsa kommentarerna, men klarade bara två, sen blev det suddigt
Utnämningen får han "för sitt långa engagemang för de svagaste i samhället - missbrukarna" Att
de han känner har röstat på honom, det kan
han förstå, men alla som han inte känner till?
Lars-Eric Åhlén hamnade tidigt snett. Han sökte sig till ställen där det var bråk, ock fick bekräftelse genom att synas och höras. När ekorrhjulet väl hade snurra var det svårt att stoppa.
- Omgivningen förväntades sig att jag skulle leva upp till mitt ryckte, säger Lars-Eric Åhlén.
I 37 årmissbrukade Lars-Eric alkohol. Under åren har han avtjänat ett flertal fängelsetraff och
"supit bort två familjer". Jobbet var det enda han hade kvar, men till slut orkade han inte längre.
- Min största seger var att jag gick in till chefen och sa att jag hade problem.
Larsan fick hjälp och vändningen kom den
13 april 1998 när han åkte till behandlings- hemmet i Öjebyn.
- Där öppnades en dörr till ett nytt liv.
Så många andra, som hittar lösningen, ville LArsa hjälpa andra. Han kom inte in på utbildningen till drogterapeut, men fick kontakt med IOGT och på en kongress träfffade han andra kamrater som, gav inspiration.
- I Umeå har IOGT ett hus där det serverades kaffeoch jag tänkte att vi får börja där.
I September 2003 drog han i gång verksamheten på Bakfickan. En gång i veckanstod dörren öppen för missbrukare och andra som ville ha värme och gemenskap. Larsan gick runt i Umeås parkbänkar och berättade för gamla polare om stället och nu serveras fika fem förmiddagar i veckan.
På onsdagar dessutom sopplunch, och det kan komma mellan 30 och 40 besökare under en dag.
- Jag är här fån klockan sju och lyser det är det bara att komma in.
Larsa vet hur stark kärleken till flskan kan vara, och han förstår de som fastnar i missbruk.
- Det finns inga hopplösa fall, men alla har ansvar för sitt liv. Ingen kan skylla sitt missbruk på andra.
Larsa Åhléns tio nyktra år har inspirerat andra att räta på ryggen och lämna drogerna bakom sig.
"Kan den djävulen bli nykter så kan jag" tycks flera ha resonerat och det har gett resultat.
Mobilen ringer och Larsa svarar kort att han ringer upp sen."Det var morsan, nu grinar hon".
Ryktet om utnämningen har gått fort. Larsa har inte riktigt smält det än. Han har fullt upp.
Under julhelgen har det varit öppet i Ordens- huset hela veckan och nu på nyårsafton blir det kalas på resterna från julbordet.
Maten som ätits har de fått från olika sponsorer. Samma sak gäller mackorna som serveras på Bakfickan. Lövångers bröd levererar det bröd de behöver och några ICA handlare skänker pålägg vars bäst före datum håller på att gå ut
Larsan drömmer om Bakfickan ska kunna hålla öppet längre på dagarna och några timmar på kvällen. Men då måste de bli fler som jobbar. Han orkar inte hur mycket som helst, men han blir aldrig less. Det enda som har varit riktigt tungt genom åren är skulden och sveket mot de egna fem barnen.
- Det här mitt sätt att betala tillbaka det jag har ställt till med
Onsdag 21 Januari 2009

BAKFICKAN UTÖKAR SINA ÖPPETIDER
Fredag 27 Mars 2009

IOGT-NTO BJÖD PÅ ALKOHOLFRITT ALTERNATIVT PÅ STRÖMPILEN
Lördag 11 April 2009

HEDRANDE TREDJE PLATS
Tomas Andersson, Kjell Lindström och Roger Falk är bland de medlemmar som ska hjälpa till med Bakfickans utökade öppethållande
IOGT-NTO Medmänniska har beslutat att utöka öppetiderna på Bakfickan.
- Visar de sig att vår ekonomi och arbetsstyrka klarar detta, fortsätter vi så länge som det finns kraft och intresse för detta, förklarar Lars-Eric Åhlén
Larsan som nyligen blivit utsedd till Årets Västerbottning, har länge drömt om att Bakfickan skulle kunna hålla öppet alla vardagar.
Nu gör man ett försök att hålla öppet under hela januari och förhoppningsvis länge.
Lars Eric Åhlén från IOGT-NTO värvade medlemmar på Strömpilen en lördag. Han bjöd på GT-dricka.
IOGT-NTO behöver fler medlemmar, och en lördag gjodes en drive bland ICA Maxis kunder på Strömpilen i Umeå.
Alf Oscarsson, Görel Lindahl och Lars-Eric Åhlén (Årets Västerbottning) hade satt upp en enkel bardisk där de serverade GT, det vill säga Godlemplardricka - nykterhetsrörelsens egen alkoholfria festdryck. Många tyckte att det var ett intressant alternativ till alkoholfritt vin och för nykteristerna är den perfekt
Aktuellt material från IOGT-NTO delades ut och sju av besökarna valde att bli medlemmar i IOGT-NTO
Stark Lag. Bakfickans lag med Lars-Eric Åhlén i petsen slutade på en hedrande tredje plats i Metallnappet 2009.
Det blev en hedrande tredje plats för Bakfickans lag i årets upplaga av Metalnappet 2009, där åtta lag deltog.
- Trots ihärligt borrande blev vi tyvärr distanserade av de två bästa lagen berättade Lars-Eric Åhlén.
Även IOGT Junis i Umeå deltog med ett lag bestående av tre unga medlemmar. Dagen slutade ändå i dur för Emmy Åhlén som vann en av högvinsterna, en lång weekend i Tärna, som avelning 230 av Metall hade skänkt.
Måndag 15 Juni 2009


KULTURNATTA PÅ ORDENSHUSET
Foto: Kjell Lindström (Västerbottens Folkblad)
Det var fullt med aktiviteter i och runt Ordenshus "Björksta" under kulturnatta.
En sinnesrogudtjänst på Bakfickan, arrangerad av IOGT-NTO Medmänniska och
Tegs församling var ett uppskattat inslag.
På gården lockade Medmänniskas förstärkta orkester (Jacki Jonsson, Tomas "Snaggen" Persson)
många anhöriga som njöt av musiken. Man bjöd också på festdrycken Godtempeldricka
och sålde grillad korv. I Sveasalen visades ett bildspel av föreningens aktiviteter
Kvällen avslutades med nattvandring på Umeås gator och torg.
Det blev många samtal om vad som händer när alkoholen påverkar
omdömet
Onsdag 21 Oktober 2009


BÖTER FÖR FELVÄNT INTYG
Text Ulf Meyer & Foto: Torbjörn Jakobsson (Västerbottens Kuriren)
Måste betala
Per-Åke Sandström ansvarig för Securitas parkeringsövervakning i Umeå och han bekräftar att Lars-Eric måste betala avgiften eftersom han ställt bilen på en handikapparkering utan giltig tillstånd. Utan giltig tillstånd? Exakt!
När parkeringstillståndet inte är rättvänt så att giltighetstiden inte är synlig är inte heller tillståndet giltigt. Det hör enellertid också till pjäsen att det på tillståndet vilken sida som ska vändas utåt.
Men kan ni inte vara hyggliga och bjuda på avgiften eftersom Lars-Eric Åhlén faktiskt har ett tillstånd?
- Nej det kan vi inte, Alla måste behandlas lika. Misstag av det här slaget skulle enkelt och elegant skulle kunna undvikas om giltighetstiden fanns på bägge sidor av tillståndet.
Jag överklagar
- Men det är så i fall ett ärende för Transport-styrelsen. Det har vi inte med att göra, säger
Per-Åke Sandström
- Sjävlklart skulle problemen inte finnas om det vore så, säger Anders Lundblad, pressansvarig på den ansvariga myndigheten Transportstyrelsen.
Han är emellantid inte helt säker på om det Transportstyrelsen som svarat för själva utformingen av tillstånden.
- Det här kan inte handla om någonting annat än att dra in pengar och jag kommer definitivt inte betala. Jag ska överklaga, säger Lars-Eric Åhlén.
Vem ska man då överklaga till?
Jo Securitas
Lars Eric "Larsan" Åhlén åkte på en kontrollavgift (böter) på 700 kronoreftersom hans tillstånd att parkera på en handikapp plats var felvänt. Lars Eric Åhlén tänker överklaga bevakningsföretaget Securitas är obevekligt. Ett felvänt tillstånd betecknas nämligen som ogiltigt
Lars Eric Åhlén är ledsagare åt handikappade och har därför tillstånd att parkera på handikapparkeringar.
Det gjorde han också i fredags. Men fick böter, eller kontrollavgift som det egentligen heter, på 700 kronor. Anledningen var felvänt!
- Jag kommer aldrig att betala, säger Larsan.
Blankt nej
I fredags hjälpte han en rullstolsburen man att handla på ICA Maxi på Strömpilen. Han parkerade i vanligt ordning på en handikapparkering eftersom han har tillstånd till det. Och det inplastade tillstånd var snyggt och prydligt på plats bakom vindrutan vid förarplatsen. Bilen var dessutom relativt nystädad efter en grundlig genomgång för två veckor sedan.
När han kom tillbaka upptäckte han att han hade fått böter på 700 kronor. Ett misstag som borde kunnas rättas till och i måndags kontaktade han Securitas för att få saken ur vägen.
- Men där blev det blankt nej. Jag skulle betala eftersom fel sida av parkeringstillståndet var vänt utåt.
Måndag 21 December2009


SISTA RYCKET INFÖR JULEN
Text Petter Maagerra & Foto: Per A. Adsten (Västerbottens Folkblad)
Det är kallt. En stor brunsvart hund ligger på mage på Kungsgatan helt oberörd. Minst fyra olika julkörer håller hov. Det är sista helgen innan jul
Frälsningsarmens kör kanske sjunger bäst.
Under alla förhållanden är det väl inövat. Ett barn börjar gråta i vagnen intill, sannolikt av annan orsak än sången. Korvgubben har tomtemössa i gallerian stannar svängdörren och börjar pipa när folk tränger sig på
Julstämning
Vid apberget står Tomas Persson och Lars-Eric Åhlén och säljer tidningen "Vasaplan". Larsanhar på sig en färgglad overall. Tidningen går åt.
- Det går för jävla bra. Folk kommer fram och pratar och vill köpa tidningen . Vi är öppet i
320 sålda nummer nu, säger Lars Eric Åhlén.
Kollegan Tomas Persson fryser inte trots vinden, han kan känna av lite julstämning.
- Det är mer folk än vanligt på stan. Det är kanske lite kallt , men gör man en bra sak spelar det ingen roll, då blir man varm.
Jonglörer
I Kungspassagen står Ivan Holmberg-Norén,
Paul Greindl och Natalie Carrion från Waldorfskolan och jonglerar. Det är svårt faschinerande av medeltiden och hoppas jonglera sig till en skolresan,
- Det känns som att folk är lite mer givmilda nu, säger Ivan.
Gillar att trängas
En trappa ner på Lekbiten står Ella och Alexander och slår in paket. Alexander tycker om att trängas under julhandelns sista dagar.
- Det blir rätt många klappar eftersom vi är en stor familj, men några stora summor blir det inte . Mest är det en symbolisk grej, säge Alexander
Ute på stan i julhandeln är det fortsatt kallt, men en kvinna verkar ha ett bra vinterskydd i form av ett stort rött paket. En annan kvinna halkar på en stor isfläck.Vinden har klätt ut sig i små blöta snökorn. Julhandeln
Måndag 22 Mars 2010
Måndag 22 Mars 2010
Torsdag 1 Juli 2010

Bakfickans lag bestående av
Emmy, Johan o Lars-Erik Åhlén

Korvgrillning och Kultur

Willy Pettersson varnar bilisterna
Bakfickan vann Metallnappet 2010
En lång weekend i Metals stuga i Tärnafjällen
blev belöningen för IOGT-NTO Medmänniska
Bakfickans lag som vann Metallnappet.
Årets tävling hölls som vanligt i Strömbäck och lockade ett tjugotal deltagare. Fiskelyckan var
inte särskilt god, men Bafickans lag fick ihop
2.5 kilo, vilket var tillräckligt för att säkra segern.
Efteråt bjöd IF Metall grillad korv och läsk
- Det var en lyckad tävling även i år,
konstaterade Lars Eric Åhlén
När Willy Pettersson påbörjade sin
körkortsutbildning satte han in en
annons i Västerbottens Kuriren.
"Allmänheten bör iaktaga försiktighet,
Humorär ingen bristvara hos umeprofilen.
Efter årtal i alkoholenw klor lever han
nyktert sedan flera år tillbaka
Nu behöver han körkortet för IOGT-NTO
IOGT-NTO Medmänniska
sålde grillad korv med bräöd och räksallad
under Kulturnatta. Vid Bakfickan rådde en mycket god stämning hela kvällen. Det var många som ville prata med oss, säger Lars-Eric Åhlén, och Kenneth Israelsson håller med.
Under kvällen vandrade några medlemmar runt på stan vid tre tillfällen. Vid första tillfället (ca 22.00) var det ganska lugnt och polisen hade då gripet fyra personer.
Men det blev ligligare under kvällen, speciellt vid kajen. Vid sista rundan fick man hjälpa en person som blivit misshandlad.
Måndag 22 Mars 2010

Lars Eric Åhlen och Lennart Holmlund satalar om alkhol
Måndag 29 Augusti 2010

Surströmmingsfest Bakfickan
Tis 28 September 2010

Lars Eric Åhléns föreläsnig
Lennart Holmlund kommunalråd i Umeå (S)
och Lars-Eric Åhlén , IOGT-NTO,
samtalade om alkohol och andra
droger på Rådhustorget í Umeå under folknykterhetens vecka
Många våldsbrott är kopplad till alkoholen. En tryggare stad är bra för alla, konstaterade Lennart Holmlund, kommunalråd i Umeå (S) under sitt samtal med Lars Eric Åhlén, IOGT-NTO
De båda träffades redan på sextiotalet, men deras liv gar utvecklats olika. Båda var överns om vikten att skjuta upp alkholdebuten till lagstiftad ålder och vi måste åt att stötta personer i riskzonen.
66 procent av de 20 åringarnar som blivit hembjudna dricker mer alkohol än dom som inte blivit bjudna.
Stoppa langningen till ungdomar var också ett tema i Britt-Marie Lövgrens (FP) apelltal
- Det viktigaste är att ungdomar inte dricker alkohol. Det är ett brott om föräldrarna eller syr ut poängterade hon.
Det var mycket folk på IOGT-NTO
Medmänniskas lokal när det bjöds på kräft
och surströmmingskalas
Det var ett stort kräft och surströmmingkalas på Bakfickan 29 augusti. Tidigare under lördagen genomfördes sammrens sista flottfärd på Umeälven.
Som vanligt samlades ett gäng på Bakfickan innan av färden till Baggböle där flottorna sjösattes sig till grillningen på Bölesängarna.
Sommaravslutningen fortsatte på Bakfickan med kräft och surströmmingskalas. Föreningen
IOGT-NTO Medmänniska beslutade vid sitt medlemsmöte att fortsätta med fokus på sitt sociala arbete
Årets Västerbottning 2009
Lars Eric Åhlén Umeå deltog i en folkhälsodag arrangerades av
IOGT-NTO i Åsele
Lars Eric Åhlén fån Umeå, deltog i en föreläsning på temat "Om det blir problem med alkhol och andra droger på arbetsplatsen" med flera på IOGT gåren i Åsele.
Han berättade om hur man kan upptäcka ett missbruk och hur man kan hantera det
Lars Eric Åhlén höll också föreläsningar för Årskurs 9 på Åsele centralskola, där han berättade om sitt liv som aktiv missbrukare.
På kvällen berättade han om den verksamhet som IOGT-NTO Medmänniska driver på Bakfickan i Umeå.
- Alla var nöjda och kände sig inspirerade av vår verksamhet, säger Lars Eric Åhlén.
Onsdag 20 Oktober 2010
Onsdag 1 November 2010

Lyxfrukost till utsatta i Umeå

Natkotikans offer hedras
Tidnignen Vasaplan har inneburit ett lyft för Bakfickan. Försäljningsintäckerna har finansierat renoveringen av lokalerna och ett lyxigare frukostbord.
Tidigare bjöd vi på kaffe, bröd och något billigt pålägg. Nu har vi råd med rena rama hotellfrukosten, säger Lars-Eric Åhlén, orförande i föreningen Medmänniska.
Till Bakfickan kommer varje morgon ett
50-tal människor för att äta frukost och för att få en stund gemenskap.
Flera av dom säljer Vasaplan är utsatta Umeåbor som snart kommer ut med sitt fjärde nummer
Försäljningen innebär ett välkommet tillskott i en ofta ansträngd ekonomi, men somliga försäljare skänker sin del av förtjänsten till tidningen sambets- organisationer, exempelvis Medmänniska.
- Vi hoppas kunna börja servera lunch varje dag i stället för en gång i veckan, säger Lars-Eric Åhlén
- Fantastiskt roligt och uppmuntrande, säger Johanna Fredriksson, tidningen redaktör.
Narkotikans offer hedrades på Rådhustorget 1 november.
- Alla talare betonade farorna nät nätdrogerna som blir allt vanligare.
Dom kostar många människor en för tidig död, noterae Lars-Eric Åhlén, IOGT-NTO Medmänniska.
Förutom IOGT-NTO, deltog FMn, KRIS, Svenska invandrare mot narkotika, Svenska Kyrkan och Öppen Gemenskap.
Efter apelltalen följde ett fackeltåg genom centrum till Korskyrkan och fika och samtal för deltagarna.
Deltagarna vill också tacka de ungdomar som spelade i glashuset för dom visade respekt under ceremonin.
Lördag 13 November 2010

Fullt hus när surströmmingen
serverades på Bakfickan
Text Lars-Erik Åhlén & Foto: Krister Stenlund (Västerbottens Folkblad)
Årets surströmmingskalas lockade fullt hus på Bakfickan 8 oktober.
För alla skulle få plats dukades bord även i skyddrummet
För de som inte ville smaka på den norrländska delikatessen, erbjöds
grillad korv med pommes frites
- Det blev en lyckad kväll med mycket folk och trevkig samvaro,
berättade Lars-Eric Åhlén nöjt.
Fredag 28 Januari 2011

Föreslår att missbrukare
får värmestuga vid Vasaplan
Lars-Eric Åhlén föreslår att kommunen ordnar en värmestuga nära Vasaplan där det är tillåtet att dricka alkohol.
- Jag ser det som en möjlighet att göra det tryggare för bussresenärerna.
Lars-Eric "Larsan"Åhlén har själv varit missbrukare och suttit i busskurerna på Vasaplan åtskilliga gånger
Numera lever han nyktert och jobbbar på Bakfickan som drivs av nykterhets-
organisationen IOGT-NTO. Han betonade att idén om en värmestuga är hans personliga idé.
- Det här är min åsikt, det här gör jag som privatperson, säger Lars-Erik Åhlén.
För otryggt
Till Bakfickan kommer många människor. En del har missbruksproblem, andra inte.
- Fler av dem säger att det inte vill stiga av bussen på Vasaplan eftersom det känns för otryggt,
Han tänker nu föra fram sitt förslag till politikerna . Han menar att värmestugan också skulle vara en fördel för affärsidkarna kring Vasaplan.
- Det räcker med att ställa dit barackerna som är öppna mellan klockan 9.00 och klockan 15.00 när fde är största snurren.
Tidigare var bänkarna uppvärmde i busskurerna på Vasaplan.
Det finns en opinion för att slå på värmen igen och frågan blev ett hett debatämne på kommunfullmäktige i november.
Ett argument emot uppvärmningen är att busskurerna då lockade till sig fler missbrukare.
Lars-Eric Åhlén konstaterar att det ser likadant ut över hela Sverige: Missbrukare samlas i närmaste park och på närmaste parksoffa och utanför Systembolaget.
- Det är en lösning. Finns det en bättre
lösningså är det okej för mig, säger Lars-Erik Åhlén
Måndag 31 Januari 2011
Måndag 14Februari 2011


Prisad för insats mot droger
Föreningen bjöds in av Löven
Willy Pettersson ta remot priset för
IOGT-NTO Junis räkning.
Willy Pettersson, ledare inom iOGT-NTO:s junior förbund Junis i Umeå, har fått ta emot priset för Årets ECAD-insats.
- Det är stort. Det är ett kvitto på att det vi håller på med är i framkant. Det kan beror på att vi arbetar målmedvetet med integrationen, säger Willy Pettersson.
ECAD står för European cities against drugs, Europeiska städer mot droger, Umeå kommun är en av organisationens medlemmar.
Priset till Junis i Umeå delades ut i Stockholm i fredags. Syftet med priset, som betstår av en tvla , är att uppmuntrasärskilt goda och värdefulla lokala insatser på narkotikaområdet under det gångna året.
Lars-Eric Åhlén, Ingvar Johansson och Erik B informeradeom IOGT-NTO Medmänniska i samband med en hockeymatch
IOGT-NTO och Junis var ett par av de ideella föreningen som bjudits in av IF Björklöven, i samband med den sista matchen i Allettan mot Asplöven.
- Det var en hel del som stannade upp och berömde arbetet vi bedriver på Bakfickan, berättade Lars-Eric Åhlén, ordförande på IOGT-NTO Medmänniska.
Medmännsika delade ut flygbladet, bland annat med budskapet "Stoppa alkovåldet" Dessutom såldes några kepsar.
Matchen vann hemmalaget med 2-1, efter gästerna tagit ledningen.
Lördag 26 Februari 2011

En "eljses" tidning har
hittat sin plats
I snögloppet i ett kallt Umeå säljer
Lars-Eric Åhlén texten om stadens skuggsida. En verklighet som många förr vänt bort blicken från, men nu i stället väljer att se. Tidningen Vasaplan trycker nu en upplaga på 3500 exemplar.
Tidningen Vasaplan socialjournalistik har hittat en nisch som annars bara fyllts i storstäderna, exempelvis "Situation Stockholm" som säljs av hemlösa och har blivit en institution, inte bara för huvudstadens invånare utan även besökarna.
I Umeå har initiativtagaren Lars-Eric Åhléns Vasaplan stadigt växt. När dagstidningarnas upplaga vänderned, kan Vasaplan glädja sig åt det andra hållet.
- Vår upplaga för nummer sex kommer att ligga på nånstans runt 3500. Det har rullat på rätt bra, säger numrets reaktör Björn Lindau.
Det nya numret tema är "Eljest" och innebär bland annat en stor artikel om en människa vändpunkt, vad som kan händanär en utstäckt hand verkligen gör skillnad.
- Det vi vill uppnå är att berätta om öden, bitar i verkligeheten, som annars inte får uppmärksamhet i traditionella medier, säger Björn Lindau. En verklighet som kanske inte många tror finns.
Har Vasaplan lyckats starta en debatt om dessa frågor bland stans politiker?
- Det vore det det ultimata, men vad jag vet så är det inte uppkommit än. Däremot ser man ju frukterna tydligt bland de organisationer vi stödjer, till exempel Bakfickas frukostbuffé och angagemanget hos människorna som säljer tidningen .
Lördag 26 Februari 2011


Västerbottens Folkblad presenterar
Frukost med Roger Falk
Text Jaija Westberg & Foto: Kenneth Sandelin (Västerbottens Folkblad)
Snabbast att sälja Vasaplan.
Roger Falk är en av tidningens mest idoga försäljare - många stammisar
I dag är det på plats igen, alla de som säljer tidningen Vasaplan i Umeå
På plats finns också Roger Falk, en av tidningen mest idoga säljare, och varit med enda sedan första numret ut för drygt ett år sedan.
- Största delen av upplagan brukar vara slut på ett par veckor, säger han.
Roger Falk startade försäljningen redan igår. Då stod han utanflr Coop på Ersboda, där han har sina stamkunder. I Dag står han vid Apberget på Rådhustorget tillsammans med Lars-Eric Åhlén , ordförande i föreningen IOGT-Medmänniska, som tillsammans med Öppen Gemenskap, Kärnhuset och LP kontakten, säljer tidningen.
-Vår försäljning säljer mest, vi har sex säljare, säger Roger som jobbar på Bakfickan i Umeå och förklarar att "mest" betyder 2500 av den totala upplagan på 3800 exemplar.
Roger Falk startade försäljningen redan igår. Då stod han utanflr Coop på Ersboda, där han har sina stamkunder. I Dag står han vid Apberget på Rådhustorget tillsammans med Lars-Eric Åhlén , ordförande i föreningen IOGT-Medmänniska, som tillsammans med Öppen Gemenskap, Kärnhuset och LP kontakten, säljer tidningen.
-Vår försäljning säljer mest, vi har sex säljare, säger Roger som jobbar på Bakfickan i Umeå och förklarar att "mest" betyder 2500 av den totala upplagan på 3800 exemplar.
Rena hotellfrukosten
Bakfickan är föreningens lokal i centrala Umeå och dess hela överlevnad bygger på tidningen. Utan den hade det till exempel inte blivit någon frukost att tala om i lokalen.
Idag kan de bjuda på den lyxigaste hotell- frukosten varje vardagsmorgon, servera lunch varje onsdag och för den som vill även något grillat senare den dagen.
Men tidningen har också gjort att de kunna utöka verksamheten. Förra sommaren sålde de så bra att de kunna köpa två stycken friggebodar för att ha verksamhet för barn i Tavelsjö. Och i sommarhade tänkt köpa yttligare några stugor för barnen att bo i, och för att ha en separat stuga för mat och annat
-Vår försäljning säljer mest, vi har sex säljare, säger Roger som jobbar på Bakfickan i Umeå och förklarar att "mest" betyder 2500 av den totala upplagan på 3800 exemplar.
Rena hotellfrukosten
Bakfickan är föreningens lokal i centrala Umeå och dess hela överlevnad bygger på tidningen. Utan den hade det till exempel inte blivit någon frukost att tala om i lokalen.
Idag kan de bjuda på den lyxigaste hotell- frukosten varje vardagsmorgon, servera lunch varje onsdag och för den som vill även något grillat senare den dagen.
Men tidningen har också gjort att de kunna utöka verksamheten. Förra sommaren sålde de så bra att de kunna köpa två stycken friggebodar för att ha verksamhet för barn i Tavelsjö. Och i sommarhade tänkt köpa yttligare några stugor för barnen att bo i, och för att ha en separat stuga för mat och annat
Generösa sponsorer
Roger brukar börja morgonen på Bakfickan redan kvart över sex, halv sju för att dukafram härligheterna. Det mest kommer från generösa företag i Umeå, många av dem är ICA butiker, men inte en enda av Coops butiker.
Själv tar han gärna för sig av bland annat kaffe, nykokt ägg, fil, flingor, bröd, ost, skinka och räksallad som dukas fram.
- Vi har ju allt, men man försöker förändra sig från dag till dag, säger Roger Falk.
Öppnar klockan åtta
Egentligen öppnar fukostbuffén inte förrän klockan åtta men folk som kommer tidigare får åtminstone en kopp kaffe medans dom väntar. Frukosten är gratis, men den som vill kan stoppa en peng i bössan.
Det är ganska många när vi hälsar på , och det är trivsamt småprat runt borden. De har runt 1600 besökare varje år och antalet ökar:
- De flesta är stammisar, men det kommer nya lite då och då. Vi hade nog haft ännu mera besök om det inte sågs som skamligt. Många tror att det är missbrukare här, men det finns andra också, många sjukskrivna och pensionärer, säger Roger.
Umgås med rätt människor
Själv har han missbruket bakom sig.
- Det var länge sedan jag tog tag i mitt liv. Jag har varit nykter sedan 2007. Jag tycker att jag nått botten då. Jag gick en behandling "Tolvstegs metoden" den var lärolik, säger Roger Falk.
Sedan gäller det att umgås med rätt folk om man inte vill trilla dit igen- Det är det som är grejen. Och att ha något att göra på dagen också.
Roger är utbildad verkstadsmakare, men blev arbetslös för ett år sedan.
- Sedan dess har jag varit här. Jag söker jobb, men egentligen vill jag jobba med socialt utsatta människor, om jag fick någon talan.
I dag jobbar ideellt, men han är 47 år och tänker att han borde få jobb med lön för att täcka upp för pensionen.
Postiva kunder
Roger tycker att det är roligt att sälja tidningen Vasaplan
- Kunderna är väldigt positiva och tycker att tidningen är bra. De brukar fråga när nästa numret kommer, för de vill inte missa något.
Ni som säljer här i Umeå ser inte ut som de gör i storstäderna söderöver?
- Det är lite ejest här: De som säljer är antingen missbrukare eller kan ha någon psykisk sjukdom.
Försäljarna får provision på det de säljer. Ofta betalar kunderna ocks¨mer än de
40 kronor de kostar eftersom de vet att det går till en bra verksamhet.
- Måndag känner igen tidningen, de jar börjat göra det eftersom vi har haft mycket media bevakning, säger Roger Falk.
Tisdag 15 Mars 2011

Risken om droger
Lördag 23 April 2011

Påskaftonsupen
Lördag 28 Maj 2011

Hockeykväll Bakfickan
Sävarelever fick information om riskerna om alkohol.
Lars-Eric Åhlén , IOGT-NTO Medmänniska , föreläste för fyra klasser på Sävar skola.
Föreläsningen handlade om riskerna med att börja dricka alkohol, hur snabbt man kan utveckla ett beroende som leder till ett konstant missbruk och ofta en för tidig död.
När man utvecklar ett misbruk finns det vissa varningsignaler, då är det dags att sluta dricka.
Men det finns hjälp att få för dem som inte kan ta sig ur sitt missbruk på egen hand.
- Det är tack vare den hjälp jag fick av min arbetsgivare som jag idag kan berätta hur mycket bättre det är med ett liv utan droger, avlutade Lars-Eric Åhlén.
Lyckad påskaftonsupé på Bakfickan
Mer än 30 personer samlades på Bakfickan på påskafton för att avnjuta den delikata supé sin dukast upp.
- Ingen ska behöva gå hem hungrig, lovade Lars Eric Åhlén gästerna.
På bordet fanns traditionell påskmat son hemgravad lax, sill och ägg. Dessutom bjöds det på köttbullar, murkelstuvning, räckor och skinka.
Supén avslutades med ett efterätttsbord med kakor och bakelser, bakade av Birgitta från Individuell Medmänniskor.
Många av gästerna avslutade måltiden med kaffe eller te ute i den varma vårsolen.
- Det är roligt att arrangera när det är många som kommer och uppskattar det vi gjort, säger Lars Eric Åhlén.
Hockeykväll på Bakfickan i Umeå
Förväntningarna var stora på Bakfickan när det svenska hockeylandslaget spelade kvartfinal i hockey VM mot Tyskland.
Spänningen släppte ganska snabbt efter Sveriges tidiga ledningsmål, men tyvärr kom kvitteringen ganska fort och det blev tyst bland killarna i soffan. Men svenskarna repade nytt mod och vann till slut med 5-2.
Killarna i soffan hade en trevlig kväll med godis, chips och ostkrokar samt God Templardricka.
Grabbarna ser nu fram emot fredags seminfal mot Tjeckien och hoppas på en lika trevlig kväll
Tisdag 7 Augusti 2011


Bakfickan gav skidlandslaget
en lektion i kubb
Text Emma Klfver & Foto: Hanna Degerström (Västerbottens Kuriren)


Nog för de är guldmedaljörer på snö men på en gräsmatta och med en kastpinne i handen var det inte lika vassa. Bakfickan utklassade herrstafettlaget på"Barndagen" som IOGT-NTO anordnade
Som Västerbottens Kuriren skrivit tidigare så har Tavelsjöbaden fått fyra nya tillskott i form av friggebodar som ska rymma nyktra semesterfirare.
Igår hade IOGT-NTO bjudit in familjer till Tavelsjöbaden för att inviga de första husen till det som ska bli ett helt stugoområde.
- När vi är klart ska vi ha 12 stugor med 50 bäddar, säger Lars Eric Åhlén, ordförande i föreningen Medmänniska och initiativtagare till Nya Tavelsjöbaden.
Och det var många som var nyfikna på de nya stugorna samt att få träffa herrstafettlaget i skidor.
- Målet är att börja med en barnkoloni på sommaren som alla kan ha råd med, säger Lars Eric Åhlén.
På plats fanns även Skidlandslaget för att skriva autografer till barnen och de blev även utmanade av Bakfickan i kubb.
Något som kanske inte gick lysande för våra bragdmedaljörer.
- Det var ju skittrevligt det här, sen att vi åkte på stortstryk i kubb var en missräckning, säger Anders Södergren
Och det var många som var nyfikna på de nya stugorna samt att få träffa herrstafettlaget i skidor.
- Det har strömmat hit folk hela dagen
säger Lars Eric Åhlén,
Tanken är med IOGT Tavelsjöbaden är att personer ska kunna fira en nykter semester.
Nästa sommar
Alla är välkomna men det är absoulut drogfri som gäller. Det dröjer nog ändå till sommaren innan de kan ta emot sommargästerna i stugorna. Men redan i höst planerar de att anordna läger för barn.
Torsdag 20 Oktober 2011



Väcker liv i insomnat sommarhem
Text Hans Forsman & Foto: Ulf Hägglund(Västerbottens Folkblad)



Har du hört talas om Tavelsjöbaden?
Om inte så är det på tiden.
Det är ett vackert sommarhem
vackert beläget vid Tavelsjöns strand
som IOGT-NTO i Umeå har väckt till liv igen.
- Vi ska hålla öppet året runt. Redan i vinter säger projektledaren Patrik Åström.
Även om det ska bli ett besöksmål och en kursgård som ska kunna användas i alla möjliga sammanhang är han dock mycket noga att poängtera vad kärnan i själva verksamheten är:
- Tavelsjöbadens affärsidé är att hjälpa socialt utsatta människor till en meningsfull sysselsättning i drogfri miljö, säger Patrik Åström.
Omkring det finns mängder av ideér och stora visioner som ska komma många till del.
Har fått alla möbler
När Västerbottens Folkblad tittar förbi sjuder det av erksamheten. På bron till den timrade storstugan står det en tjock-Tv och ett antal stolar och andra möbler.
- Vi har inte köpt en enda stol. Allting har vi fått , säger eldsjälen, Lars-Eric Åhlén som var med och drog igång upprustningen av Tavelsjöbaden.
- Jag var på riksträff och fick höra vad alla andra distrikt runt om i Sverige hade gjort för att krydda tillvaron för utslagna.
Vad kan man föra i Umeå? frågade jag mig. När jag fick se den här platsen så var svaret givet, säger Lars Eric Åhlén.
Med rötter från 1930-talet
Tavelsjöbaden har rötterna ända tillbaka till 1930-talet och en viss Nils Engqvist som var skåning och hotelldirektör i Umeå. Han grundade stället och skulle göra om det till sitt eget Mölle. Det gick inte som planerat och 1935 tog IOGT-NTO över den mycket natursköna fastigheten.
Genom årens lopp har verksamheten mer eller mindre legat i träda. Ända fram till nu.
Sedan i våras har det snickrats och donats som aldrig förr och den här gången är det på allvar. Stället ska på fötter.
- Det gäller dock att skynda långsamt. Det går inte att göra allt på en gång, säger Larsan.
Aktiv 24 - som är ett kommunallt projekt för att ge jobb och meningsfull syselsättning - finns ett arbetslag på plats.