PÅSKAFTONBUFFE PÅ BAKFICKAN

För andra året i rad arrangerades det en påskaftonbuffe på Bakfickan. I år hade man bjudit in alla som ville fira en nykter och drogfri påskafton. Man öppnade portarna kl. 15.00 och då man stängde kl 18.00 hade inte mindre än 60 personer. På det välfyllda påskbordet fanns, förutom alla sorters sill, en hemlagad Jansson, en omelett, som krävde 32 ägg, och 1.5 l grädde , som gick åt till den svampstuvning , man fyllt den med. 3,5 kg lax, hade gravats, I övrigt fanns det även fårfiol, pastejtårta ,spjäll, skinka och mycket annat smått och gott. Gästerna visade stor uppskattning och hoppades att få återkomma även nästa påsk .Det som gladde mest ,var att ca 20 st av gästerna aldrig tidigare hade besökr Bakfickan och den verksamhet som bedrivs där. En mycket lyckad kväll tyckte alla från Bakfickan som medverkat till att göra detta möjligt.
// Larsan

Metallnappet, 22 mars

Söndagen den 22 mars var det så åter dags för Metallnappet. Som vanligt så, ställde Bakfickan upp med ett lag, denna gång med endast tre deltagare. Trots det kalla ,blåsiga och snöande vädret hade tävlingen i år lockat inte mindre än närmare 30 deltagare. Fångsten varierade och vid invägningen så räckte Bakfickans 5,5 kilo till en säker andraplats. Vädret klarnade upp och prisutdelningen och den traditionella korvgrillningen skedde i strålande solsken och en avtagande blåst. Bilder kommer men här är namnen till vänster Stefan Burström och min lillebror Peder Åhlen
// Larsan

Dragonskolan på besök

Tisdagen den tionde mars var det så åter dags för elever från Dragonskolan att besöka Bakfickan. Kl 13 samlades det 17 elever som gick programmet barn och fritid. Huvuddelen handlade om dom skaderisker och psykisk ohälsa som alkoholintag kan medföra. Som vanligt berättade L-E Åhlen om sitt eget liv och vad han hade hunnit förstöra och förlorat innan han tog mod till sig och bad sin arbetsgivare om hjälp och fick då förmånen att åka på ett behandlingshem. Sedan den dagen har han inte druckit någon form av alkoholhaltiga drycker. dagen avslutades med en kortare frågestund, där eleverna gavs möjligheten att fråga.
// Larsan

Medlemsaktivitet, 13 mars

Fredagen den 13 mars var det så dags för årets första aktivitet, Föreningen IOGT- Medmänniska hade beslutat hälsa dom allra senaste medlemmarna välkomna. genao att bjuda på den revy, som spelades upp på Medborgarhuset i Vännäs, Det var Garvsyra från Östersund som uppträdde i två timmar och det blev mycket skratt under föreställningen och det räckte en bra stund i bilarna under hemresan. Ännu ett mycket uppskattat äventyr. speciellt för dom medlemmar som värvats in under 2015.
// Larsan

Årsmöte

Måndagen den 23 februari var det så dags för IOGT-Medmänniska att ha sitt årsmöte. Som vanligt startade man med att äta en god middag, denna gång bjöds det på hemlagad trattkantarellsoppa, svampen plockad under en av höstens svamputflykter. Det hade samlats inte mindre än 13 medlemmar och i styrelsen omvaldes Lars-Eric Åhlen till ordförande, kassören Stefan Burström omvaldes även han. Den mesta tiden under mötet gick till att planera den fortsatta verksamheten ute i Tavelsjö. Där återstår det en hel del arbeten, bla uppsättning av hängrännor, inmontering av en carport till verksamhets- huset samt uppsättning av stenskivor som grund runt själva servicehuset. Det var ett glatt gäng som lämnade Bakfickan med kunskap om den framtida verksamheten.
// Larsan

Förändrat utseende på Bakfickan

Under februari månad skadde det en hel del förändringar i Bakfickans lokaler, man började med att städa upp ordentligt i skyddsrummet och sedan fick Maud Hallenbo ( på bilden tillsammans med allas vår Troja ) fria händer. Här är resultatet som hon åstakommit Nyputsade fönster, nysydda gardiner, nya vaxdukar med tillhörande löpare. Så är det även gjort i kök, kontorsdel samt samlingsrummet för våra hockeykvällar.
// Larsan

Julfirandet på Bakfickan

Det alternativa julfirandet i Ordenshuset, arrangerat av IOGT-NTO, har blivit en viktig årlig tradition för många ensamma och behövande i Umeå. - Det är roligt att jobba med det när det är många som uppskattar vårt arbete, konstaterade Lars-Eric Åhlén, ansvarig för IOGT-NTO:s sociala verksamhet, Bakfickan.

Under fem dagar, från julafton och t.o.m den 28:e december, besökte mer än 700 personer julbordet som serverades i Sveasalen i Ordenshuset. Under julafton fick alla barn julklappar.

IOGT-NTO Medmänniska poängterar att det är sponsorernas hjälp som gör det möjligt att erbjuda ett dignande julbord. Frukostarna på Bakfickan kommer att bli extra lyxiga så länge julmaten räcker. - Jag tror att antalet besökare, även på dagarna, kommer att öka när informationen sprids från mun till mun, avslutade Lars-Eric Åhlén.

Förebyggande arbete

För tredje året i rad bjöd Bränntbersskolan in Lars-Eric Åhlén från IOGT-Medmänniska för att berätta om dom risker man utsätter sig för då man dricker alkohol. Han berättade även om hur det ser ut i Sverige idag, då det gäller hur många som avlider där alkoholen är den direkta orsaken. Föreläsningen avrundades med frågestund. Alla tackade för en givande förmiddag och det framkom en önskan om ett ärligt fortsatt samarbete
// Larsan

Skyltsöndagsaktivitet på Bakfickan.

Under skyltsöndagen passade IOGT-Medmänniska på att sälja grillad & bröd alt kaffe & lussebulla. På bilden tar Annika Westman och Dan Lindberg en kortare kafferast från den välbesökta grillen. Som vanligt är hunden Troja i förgrunden. // Larsan

Dragonskolan på besök på Bakfickan 24 november

Elever från Dragonskolans Barn & Fritidsprogram årskurs ett på besök på Bakfickan, för att få information om alkoholens inverkan vid överkonsumtion och risken att drabbas av beroendesjukdomen alkoholism. // Larsan

Lördagen den 15 november

Först så kommer namnen på dom i bild. Saknas gör Dan Lindberg och Anna Lundmark. Från vänster har vi: Lovisa Lundmark, Tilda Lundmark, Andreas Moberg, i soffan Benny Holmgren sittande framför Mikael Gummesson, Ove Sundin och Annika Westman, saknas gör även Lars-Eric Åhlen. Lördagen den 15 november var det så åter dags för den så populära "Hockeyträffen" på Bakfickan. Som vanligt började man kl 15.00 med att äta en bit, denna gång serverades det lammkotletter, gjorda i lergryta med grönsaker, till detta serverades det klyftpotatis. Sedan var det så dags för match, till allas sorg blev det förlust för tittarnas favorit, Skellefteå AIK. Som tröst bjöd Bakfickan efter matchen på kaffe och nybakad Prinsesstårta, så stämningen var god efter kvällens sammankomst. // Larsan

Onsdagen den 22 oktober

Onsdagen den 22 oktober var det så åter dags för den årliga Temadagen på Vindelns Folkhögskola. Som vanligt handlade hela dagen om dom olika drogerna som finns ute i vårt samhälle idag. Då det gällde alkoholen och dess skadliga inverkningar på dels människan som utvecklat ett beroende och på det lidande det vållade anhöriga, för att inte tala om alkoholistens lidande, hade man från skolledningen, för tredje året i rad, bjudit in Lars-Eric Åhlen , från Bakfickan, den lokal där IOGT- Medmänniska bedriver sin verksamhet, till att berätta om sina erfarenheter. Det gavs också utrymme för frågor efter L-E s berättelse. Efteråt ställde även några av eleverna egna privata frågor, vilket kan tolkas som så att "budskapet" nådde fram. //Larsan

Lördagen den 13 september

IOGT-Medmänniska hade lördagen den 13 september årets näst sista medlemsmöte. Denna gång hade det samlats 13 medlemmar som gemensamt åkte ut till anläggningen ute i Tavelsjö. Det blev ett kombinerat möte, först avhandlades planerna för det som skall göras klart före vintringen. Sedan blev det gemensam grillmiddag och som avslutning på dagen firade man ordföranden Lars-Eric Åhléns 69 årsdag med kaffe och hemmagjord tårta, denna gång färdigställd av Maria Edlund, en av föreningens äldsta medlemmar.

SURSTRÖMMINGSFEST I TAVELSJÖ

Lördagen den 16 augusti var det samling ute i Tavelsjö. IOGT - Medmänniska berättade då för dom som hade samlats, om hur sommaren hade varit på anläggningen. Besökarnas rosor över denna fina idyll och det vänliga bemötande och hjälpsamhet som personalen bistått med. Vidare redovisade man vad som gjorts på byggsidan ute på anläggningen. Innan man satte sig till bords för att avsluta dagen med ett riktigt surströmmingskalas berättade Lars-Eric Åhlen om återstående jobb inför vintern , med färdigställande av servicehusets fasad och tak och han berättade vidare att om tid finnes över, kommer man att påbörja uppsättningen av stenskivor, för att täcka den insyn som nu råder runt grunden.

Lite historia om ön vi snyggat upp

Under början på 40-talet byggdes det en konstgjord ö ute i Tavelsjö ca 25 meter från stranden. Det byggdes även ett lusthus på ön. Under en kraftig storm 1984 raserades hela lusthuset. Ön har sedan denna tragiska händelse, bara fortsatt växa igen med småträd sly och och nedfallande kvistar. I samråd med Tavelsjö byaförening beslöts det under juli månad att IOGT - Medmänniska, skulle gallra och snygga till denna så vackra ö. Sagt och gjort och efter att ön åter fått tillbaka sitt vackra utseende täckte man en viss del med plantjord och sådde gräsfrön. IOGT - Medmänniska har även ställt ut en rustik parkbänk en mindre grill och har även placerat ut sopkärl, man tillhandahåller grillkol och tändvätska, så att besökarna skall kunna grilla om dom har lust. Lördagen den 2 augusti var det så dags för premiäröppnandet och det gjorde man genom att bjuda ut alla hågade badgäster till ön och där stod Roger Falk och bjöd på nygrillade " Bamsegrillare ".

Sammarbete Tegskyrkan och Bakfickan

Onsdagen den 23 juli var det så dags för en utvärdering av det samarbete som råder mellan Tegskyrkan och Bakfickan. Denna gång samlades dom arrangerande parterna ute i Rovågern, där på den så berömda fiskeresturangen. Man åt dels abborrfile och rökt sik, med tillbehör. Man avslutade mede kaffe och dessert och kunde efter dom samtal som förts under kvällen konstatera att uppslutningen bara ökar år från år. Så det står helt klart att man skall fortsätta det samarbete som nu pågått i tre år.

Vattenläcka

Lördagen den 12 juli var så olyckan framme hos Mattias och Linda, boende ute på Böleäng. Dom hade drabbats av an stor vattenläcka och chansen att bo kvar, var obefintlig. Paret skickade ut rop om hjälp, och ropet uppfattades genast av medlemmarna i IOGT - Medmänniska, som tog kontakt direkt och erbjöd familjen en veckas boende ute i Tavelsjö, i en av dom tre byggda Friggebodarna. Det var en mycket tacksam familj som anlände på söndagen och efter att dom hade installerat sig , bjöd så IOGT - Medmänniska in familjen på en alldeles utsökt grillbuffe. Barnen badade och sommarglädjen var återställd. Här på bilden samlade ute framför sitt boende den närmaste tiden.

Planeringsdag ute i Tavelsjö

Lördagen den 12 juli var det så dags för ännu en planeringsdag för höstens aktiviteter, denna gång var mötet lagt ute i Tavelsjö, där IOGT- Medmänniska bedriver sin sommarverksamhet. Björn Hansson från Vännäs och som representant för IOGT - Lanternan berättade utförligt om vad som kommer att ske under hösten, så gjorde även Lars-Eric Åhlen och han framhöll just verksamheten ute i Tavelsjö, som den som slukade mest tid, det skall målas och färdigställas en hel del för att anläggningen skall bli helt komplett inför kommande vinter. Som avslutning denna dag bjöd IOGT- Medmänniska på lunch, denna gång, grillad kycklingfile , potatissallad och två kryddiga såser. Dagen avslutades med kaffe och glasstårta.

60-årskalas på bakfickan

En av dom 5 första medlemmarna i IOGT- Medmänniska var Annika Westman, onsdagen den 9 juli valde hon att fira sin 60-årsdag med att anordna öppet hus på Bakfickan, där det bjöds på en riktigt väl tilltagen Taco-buffe. Efter ett grattistal och sång med hurra-rop blev det så dags för kaffe och tårta. Festen startade kl 16.00 och dom sista 4 gästerna blev kvar ända till kl 18.30. Ett lite udda, men väldigt rolig födelsedagsfirande enligt födelsedagsbarnet själv.

TRADITIONSENLIGT MIDSOMMARFIRANDE

På midsommarafton var det som vanligt, samling på Bakfickan för alla som ville fira en nykter och drogfri midsommarafton. Trots det ostadiga vädret, behövdes det 7 bilar, för att kunna transportera dom 23 deltagarna, för transporten ut till IOGT- Medmänniskas anläggning Tavelsjöbaden. Vid framkomsten var vädret såpass ostadigt. att man beslöt att ställa in allt spel och alla lekar och istället flytta in för att äta. Under förmiddagen hade man agnat tiden åt till att göra en stor räksallad (4 kg räkor ) och även en kycklingsallad. Därefter bjöds det på nygrillad fläskkarre och till allt detta drack man av IOGT-s GT- dricka. Till efterrätt denna gång bjöds det på kaffe och glasstårta, så trots det ostadiga vädret blev det en mycket lyckad midsommarafton för alla deltagarna.

Vad är bakfickan?

Bakfickan är den lokal där föreningen IOGT-Medmänniska bedriver sin
verksamhet. Vi vill att alla människor skall ha en möjlighet att få i sig en riktig frukost. Därför tar vi inte betalt för det frukost-bord vi dukar upp, med start 8.00. Vi stöttar människor med problem och försöker att vara förebilder.


Du som vill stödja vår verksamhet kan sätta in bidrag på

BG NR: 5601-1877


Larsan "Lars-Erik Åhlen"

Tel: 070-537 57 98 E.mail: lars-eric.ahlen@iogt.se